"Образователните феномени" Кърджали и Ардино на път да рухнат

22241
"Образователните феномени" Кърджали и Ардино на път да рухнат
Снимка: БГНЕС

В СОУ „В. Левски” в Ардино, което миналата година беше със среден успех на матурите по български език и литература (БЕЛ) по-висок от този в СМГ, шестима ученици през тази година са с анулирани матури – от 36 зрелостници. Това стана ясно от изявление на експертът от МОН Лазар Додев пред Нова телевизия.

Оказало се, че в Ардино нямало дори камери, както трябвало да бъде. А положението е същото и в ГПЧЕ „Христо Ботев” в Кърджали. Там е хванат и ученик с втори телефон, който си признал, че го носи, за да получава верните органи.

Разкриха кой стои зад Facebook профила на Пейо Яворов

Човекът зад Facebook профила на Пейо Яворов, който пожела успех на зрелостниците вечерта преди матурата, е локализиран от полицията, но...

В социалните мрежи родители и ученици от Кърджалийско се оплакват от „груби проверки”. Караха ни да ходим до тоалетната на отворена врата, чак под полите на момичетата гледаха, гласят по-популярните отговори.

Много ясно, че едни матури могат да свалят действащо правителство, посочи бившият образователен министър Сергей Игнатов. Иначе МОН проверява три сигнала, по думите на зам-образователния министър Ваня Кастрева.

Игнатов припомни, че срещу въвеждането на матурите е имало небивала история. Външното оценяване обаче „изправя кривините” на системата, смята бившият образователен министър. Той подчерта, че трябва да има проверка и да се види дали „феноменът Кърджали” в образованието е истински. Игнатов изрично поиска „да не се лепва петно” върху учителската колегия в Кърджали и Ардино, докато няма твърди доказателство. Ако обаче има доказателства, трябва да има и сериозни наказания, смята бившият образователен министър.

Попитан защо има такива схеми за преписване, Игнатов заяви, че едва ли не е заради амбициите на учители и родители. Той не обвърза преписването с делегираните бюджети и максимата „парите следват ученика”, която определя колко средства се заделят за дадено училище.

Според правосъдния министър най-отчайващото е, че има ученици, които дори не знаят къде да погледнат, за да научат или видят. Той даде за пример образованието във Финландия и предупреди, че държавата иска да се откаже от Закона за училищно и предучилищно образование, който е писан по финландски модел (бел. ред. – по времето на Игнатов).

Петима квестори вардят незрящ седмокласник на матура

Петима квестори пазят незрящо момче на матурите в Пловдив да не преписва. Детето е в седми клас, на 100% сляпо и е пълен отличник. Майк...

Ето и класацията на най-успешните училища след матурите по БЕЛ по среден успех през 2014 година:

1. Американски колеж – 5.759

2. Испанска гимназия – 5.739

3. ГПЧЕ Христо Ботев (Кърджали) – 5.721

4. 91-ва Немска гимназия – 5.664

Хванаха двама преписвачи на втората матура в Плевен

Двама са спипаните днес зрелостници, опитали да препишат, по време на втората матура в Плевен, съобщиха от Регионалния инспекторат по о...

5. ЕГ „Пловдив” - 5.653

6. I Английска гимназия – 5.624

7. СОУ „В. Левски” (Ардино) – 5.624

8. СМГ – 5.531

9. 73-то СОУ (Втора Немска) – 5,525

МОН сезира МВР за разследване на търговията с отговори за матурите

Във връзка с огласени в публичното пространство сведения за търгуване с отговори за държавния зрелостен изпит по български език и литер...

10. I Езикова гимназия (Варна) – 5,492.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали