Татул с нови атракции за привличане на туристи

38023
Татул с нови атракции за привличане на туристи

Тракийското светилище край село Татул има потенциал да привлича над 100 000 души годишно, тъй като е разположено на стратегическо място в близост до останалите природни забележителности – скалното светилище „Харман кая", природния феномен „Вкаменената гора", Еленовото стопанство, резерват „Боровец", коментира кметът на Момчилград Акиф Акиф, цитиран от Стандарт нюз.

Консултативният съвет по туризма в общината обсъди конкретни мерки за оптимизиране дейностите по обслужване на туристите.

Татул привлича туристи с нови атракции

Община Момчилград ще предприеме дейности за оптимизиране работата по обслужване на посетителите на тракийското светилище на Орфей при с...

На първо място ще се осигури точно отчитане на всички посетители на мегалитния паметник. На местата за продажба на билети се предвижда видеонаблюдение и изграждане система за контрол на достъпа. Билетопродавачите ще работят на ротационен принцип и по специално изготвени графици. Експертите предлагат да бъдат изработени нови информационни табели с любопитни за комплекса данни.

Общинарите смятат да предложат на туристите различни атракции, които отдавна са част от рекламата на големите исторически паметници по света. Една от тях е поставянето на декоративни фигури на тракийски вождове, жреци и воини, живеели по тези земи. Така посетителите на комплекса ще могат да се фотографират за спомен и документират красотите на уникалните местата, на които са били. Очакванията на експертите са приходите от входни билети и такси да нараснат значително в сравнение с минали години.

В новата програма за развитие на туризма са заложени археологически проучвания на мегалитния паметник при село Татул. Последните разкопки са били през 2008 година, когато са отпуснати 50 хил. лева в рамките на проекта „Татул – светилището на Орфей" по линия на програма ФАР.

Отново с цел привличане на повече туристи община Момчилград обмисля да бъдат реставрирани старите къщи в близкото село Татул.

Международна експедиция по следите на древна цивилизация в Източните Родопи

В Родопите се намират каменни светилища и обсерватории, загадъчни като Стоунхендж във Великобритания и по-стари от египетските пирамиди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали