Протест пред здравното министерство заради златната мина в Крумовград

16494
Протест пред здравното министерство заради златната мина в Крумовград
Снимка: Getty Images / Guliver

"Москов, спри арсена от мината в Крумовград" - това ще бъде призивът, който ще ехти между 9:30 и 11:00 часа днес пред здравното министерство. Тогава ще има протест и връчване на открито писмо до министър Петър Москов с настояване да разпореди спешно държавен здравен контрол относно потенциалната опасност от отравяне на населението с арсен, предизвиквана от рисковия проект на офшорната компания "Дънди Прешъс Металс" за златна мина в Крумовград.

Протестът се организира от Български център за зелена икономика и ПП "Зелените" – Пловдив. Според организаторите на протеста опасността от отравяне идва от "рисковия проект на „Дънди Прешъс Металс” за добив и преработка на златосъдържащи руди от находище „Хан Крум", до Крумовград ("Добив и преработка на златосъдържащи руди от участък "Ада Тепе" на находище "Хан Крум", гр. Крумовград“ по Алтернатива 1 – преработване на рудата до златно-сребърен концентрат като краен продукт). И припомнят - в съдебно заседание на Върховния административен съд, проведено на 11.6.2012 г., вещите лица Мочев и Фачиков констатират, че в рудата на тази мина има 1057 тона арсен и при преработката на рудата той отива в златния концентрат, се казва в писмото. Пак там е припомнено официално изявление на "Дънди Прешъс Металс", че "добиваният златен концентрат за разлика от този от златното находище в Челопеч не е задължително да пътува за преработка до Намибия, тъй като в него няма арсен и сяра". "Продуктът може да бъде преработен във всяко едно металургично предприятие", обяснява директорът на мината Илия Гърков. Изявлението му е определено като "безотговорно" от организаторите на протеста.

Призив към Москов за проверка на мината в Крумовград заради отравяне с арсен

Спрете арсена в Крумовград. С този призив се обръща Български център за зелена икономика, ПП Зелените – Пловдив към здравния мини...

Преди провеждането на протеста здравното министерство оповести свое становище по случая. В него се посочва, че Министърът на околната среда и водите е разпоредил Решение по ОВОС за проекта на "Дънди Прешъс" - добив на руда без преработка, т.е. без да се използва цианидна технология за извличане на злато. Добивът на рудата до златно-сребърен концентрат ще се прави чрез флотация, уточняват от здравното министерство. При флотацията се използва "повърхностното напрежение на водата, за да се разделят ситно раздробени минерали".

Министерството на здравеопазването посочва и, че е имало жалба срещу проекта, но петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) я отхвърля. При нас няма постъпили нови данни за нови обстоятелства по проекта, които да засягат ОВОС, завършва съобщението на здравното министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали