Повече първолаци и ремонтирани училища в Кърджали

30102
Повече първолаци и ремонтирани училища в Кърджали
Снимка: Thinkstock

С повече първолаци и ремонтирани училища ще започне новата учебна година в Кърджали, в 4 детски градини обаче майстори ще продължават довършителните работи, предаде БГНЕС.

На 15 септември 670 деца за пръв път ще прекрачат школския праг, докато през миналата година броят на първолаците беше 617. Сключен е договор за доставката на течно гориво за детските градини, предстои подписването и за твърдо гориво. Приключила е процедурата за училищните превози, до дни ще бъдат подписани договорите.

Напълно обновени и санирани по проектите за енергийна ефективност са СОУ "Йордан Йовков" в Кърджали, училищата в селата Мост и Широко поле, както и 4 детски градини в града. Общата инвестиция възлиза на 3 млн. лева.

Двете най-големи СОУ в областния център – "Отец Паисий" и "П.Р.Славейков" са спечелили финансиране по националната програма на МОН "Модернизация на училищната база". Средствата са за оборудване на класните стаи, подмяна на подови настилки и др. До първия учебен ден обаче ремонтите няма да са завършени в ОУ "П.К.Яворов" в ромския квартал "Боровец", в две детски градини в Кърджали и в селата Глухар и Енчец.

През тази седмица в Регионалния инспекторат на МОН се събира информацията са състоянието на цялата училищна мрежа. По предварителни данни всички 78 учебни заведения в региона ще отворят вратите на ремонтирани и освежени сгради, заяви началникът на инспектората Сашка Тръпкова. Заради намаления брой на децата и по решение на Общинския съвет в Ардино с министерска заповед от 1 септември т.г. местното СОУ и една професионална гимназия се сливат в общо училище.

Учебната програма и съдържание са основният проблем в образованието

Основните проблеми за учителите са учебната програма и учебното съдържание. Това каза Янка Такева, председател на Синдиката на бъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали