Отмениха бедственото положение в Кърджали

10109
Отмениха бедственото положение в Кърджали
Снимка: БГНЕС

Областният управител Илия Илиев отмени бедственото положение в цялата Кърджалийска област, само 10 км от републиканската пътна мрежа остават непроходими.

Извънредната ситуация, обявена преди 7 дни след невижданите снеговалежи, отпадна в 15 ч. днес, но институциите от Единната спасителна система остават в готовност да реагират в случай на влошаване на времето и възникване на произшествия, съобщиха от кризисния щаб.

Водоемите обаче са подложени на денонощен контрол поради прогнозите за интензивно снеготопене. На кметовете е разпоредено да следят състоянието на язовирите и по-малките водните обекти, а дежурните по общини да подават актуална информация за обстановката по места.

На поредното заседание на щаба следобед стана ясно, че републиканската пътна мрежа е 99% разчистена от преспите и навяванията, а от общата им дължина в областта от 677 км непроходими остават едва 10 км.

Започна разчистването и на вътрешните общински пътища, в което са мобилизирани 30 снегопочистващи машини, 4 от които роторни.

Авариралият 110-киловолтов електропровод между Кърджали и Смолян вече е възстановен, подадено е захранването към подстанцията в Ардино и градът вече е осветен. Към тази вечер без ток са около 200 населени места в Кърджалийска област, 59 са без вода, около 30 – все още без достъп.

Всички спешни медицински случаи са обслужени. Намалели са и сигналите за инциденти, подадени на телефон 112.

По неофициална информация в снежния капан са намерили смъртта си още двама мъже. След 6 дни в неизвестност е бил открит трупът на 40-годишен мъж от село асеновградското село Горни Воден, гостувал в Ненково.

Край ардинското село Бистроглед е намерен измръзнал и 56-годишен мъж. Така жертвите на снежния капан стават 3, след като в понеделник до автобусната спирка в село Горна кула, Крумовградско, издирващите се натъкнаха на мъртвия Сабахатин Азис, починал от измръзване.

Момчилград и Гълъбово отмениха бедственото положение

В 14 ч. днес се отменя бедственото положение в община Момчилград. Вероятно в неделя това ще стане валидно и за цялата Кърджалийска об...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали