Над 200 л/кв м дъжд удавиха Кърджалийска област

47067
Над 200 л/кв м дъжд удавиха Кърджалийска област
Снимка: Thinkstockphotos

Количеството на валежите в Кърджалийска област надхвърли 200 л/кв.м, нови 26 селища са без ток, свлачища прекъснаха пътища, предаде БГНЕС.

Най-интензивни валежи са отчетени на територията на община Кирково, където достигнаха 210 л/кв. м. Реките Върбица и Крумовица от водосбора на Арда са разширили коритата си, отворени са 7 от 9-те клапи на яз. "Студен кладенец", съобщиха от пресслужбата на областната управа. Увеличава се броят на населените места без ток – 8 са в община Кърджали / Добриново, Кокиче, Бащино,Татково, Рудина, Миладиново, Звиница, Черньовци и част от Перперек/, село Вряло в община Момчилград, чернооченските села Патица, Стражица и Свободиново.

В района на Ардино и Кирково ситуацията е особено критична, 13 села са без електрозахранване - Ленище,Синчец,Чубрика, Ябълковец, Горен едил, Горно Прахово, Русалско, Боровица, Гърбище, Кран Малкоч, Кукуряк и Подкова. Валежите активираха свлачища на много места и заляха мостовете между Китница и Русалско, както и този за Софийци в Кирковско. Наноси са задръстили пътя за Котлари, земна маса се е срутила на пътя между селата Пловка и Самокитка, както и на разклона за Казаците. Отнесена е и баластрираната отсечка между Подкова и махала Борец, както и два водостока между Постник и Нановица. В момчилградското село Нановица са наводнени училището и джамията, както и къща в село Бреговец, Чернооченско. Частично е затворен пътят от Воденичарско за Телчарка. Тежка авария в района на пазара остави централната част на Кърджали без вода, но въпреки обилните дъждове тя бе отстранена и водоподаването възстановено по обяд.

Язовир "Македонци" прелива през стената. В село Загорско е спряна помпената станция, за да се предотврати риска от авария. За момента няма бедстващи хора, нито откъснати от света селища. Навсякъде работят екипи огнеборци и спасители, както и от EVN. Областният управител Илия Илиев и депутатът Цвета Караянчева тръгнаха на обиколка в пострадалите райони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали