Лукарски сочи автомобилния сектор като бизнес възможност за Кърджали

5821
Лукарски сочи автомобилния сектор като бизнес възможност за Кърджали

"Идеята на оперативната програма за подобряване конкурентноспособността на българската икономика е да се стимулират икономически слабо развитите региони, а не просто да се усвояват средства. Създаването и развитието на „Бизнес инкубатор – Кърджали“ е ключова предпоставка за насърчаване на предприемачеството на регионално ниво. Надявам, че посредством тази инициатива перспективите пред местните малки и средни предприятия ще се подобрят значително". Това посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски на церемония по откриване на инкубатора, който е финансиран със средства по Оперативна програма "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика" 2007 – 2013*. Лукарски посочи, че голяма част от фирмите на практика съществуват около 3 години, като изрази надежда, че средствата по оперативната програма ще спомогнат за тяхното укрепване и успешно развитие.

Един от механизмите за подкрепа на предприемачите, които се използват от държавата, е Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“ 2014 – 2020, първата процедура по която ще бъде обявена до края на април. Размерът на безвъзмездната финансова помощ по програмата е над 1,390 млн. евро, с които ще бъдат подпомогнати повече от 9000 предприятия, уточни Лукарски. Той пожела успех на екипа на „Бизнес инкубатор – Кърджали“ и на предприемачите, чийто бизнес ще се развива с негова помощ.

Близо 1000 стари автомобила гният по улиците из страната

Близо 1000 стари автомобила, които са излезли от движение, ръждясват в момента по столичните улици. Така те пречат на движението и на п...

По време на посещението си в Кърджали министър Лукарски посочи, че производството на компоненти за автомобилната индустрия е сфера, която носи сериозен потенциал и България трябва да се възползва от възможността. Той заяви, че Кърджали е център, който развива тази индустрията успешно и предоставя добра база за привличане на нови инвеститори в сектора.

Икономическият министър допълни, че след като голяма част от автомобилните компании изнесоха производството си в Китай през последните години, за да работят за руския пазар, сега се очертава тенденция на завръщане към Европа не само като подходяща локация за изграждане на заводи, но и като приоритетен пазар. По негови думи тези компании сега насочват интереса си към България, като индикации за това той е получил и по време на визитата си в германската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия по-рано този месец.

Министърът коментира намеренията на Гърция да въведе 26% данък за всички сделки и транзакции с източник България, като посочи, че това не засяга само България, но при нас би се отразило много пряко на бизнеса. „Министерство на финансите вече предприе мерки, като изпрати писмо до Европейската комисия, в което се посочва, че този данък нарушава европейските норми. Надяваме се ЕК да има реакция“, заяви Лукарски, като добави, че въпросът е бил коментиран и с икономическите министри на другите страни членки в рамките на наскоро проведени неформални съвети на ЕК в Рига. По негови думи колегите му също са притеснени от намеренията на Гърция.

 

Българският бизнес заплашен от срив заради 26-процентовия данък в Гърция

Български фирми са застрашени от фалит заради въвеждането на гръцкия превантивен корпоративен данък от 26%. Това стана ясно от думите н...

* "Бизнес инкубатор – Кърджали" е създаден по ДБФП №БИ-02-11/02.02.2012 г. на бенефициент Сдружение по ЗЗД "Бизнес инкубатор - Кърджали" и има за цел да бъде център на развитие на МСП в област Кърджали. Стойност на проекта е 964 652 ,76 лв. от които 620 779,64 лв. е безвъзмездната финансова помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали