Язовирите от каскада "Арда" спокойни, Одрин пак на нокти

10874
Язовирите от каскада "Арда" спокойни, Одрин пак на нокти
Снимка: БГНЕС

Няма място за паника, ситуацията при язовирите от каскада "Арда" е нормална, увериха от ръководството на Язовирския район в Кърджали.

От вчера са отворени две клапи и контролирано се изпускат водите на язовир "Студен кладенец", предаде БГНЕС. Това се е наложило, след като измерванията са отчели, че "Кърджали" го захранва с приток на количества от 160 куб.м/сек., а река Върбица – с около 300 куб.м/сек. Ситуацията обаче е динамична и дори до довечера тенденциите могат да се обърнат, коментира Илия Делчев, началник на Язовирския район.

Той изрази възмущение по повод внушената паника при контролираното изпускане на язовир "Кърджали" преди седмица.

Контролираното изпускане на водни количества не означава, че язовирът прелива и застрашава живота на хората, подчерта той. Днес данните за този водоем са напълно нормални, водният приток е значително по-малък от разхода, а ВЕЦ "Кърджали" работи с пълен капацитет, посочи той. До преливния ръб разстоянието е 50 сантиметра.

Докато в Кърджали картината е спокойна, електронните медии в Одрин предупреждават за възможно преливане на реките Арда, Марица и Тунджа, както заради снеготопенето и дъждовете в България, така и заради обилните дъждове в турския град.

Мълния удари минарето на голямата джамия Фатих и възникна голям пожар. В Одрин също е обявен жълт код поради опасността от речни разливи. Прогнозите там гласят, че трите български реки ще излязат от коритата си в сряда сутринта. Турските издания цитират предупреждението от българската страна за очакваните обилни валежи, интензивното снеготопене и повишаване на речните нива. Само през тази година Арда, Марица и Тунджа, които се събират при Одрин, причиниха 4 пъти наводнения на града.

МОСВ: Речните нива в цялата страна ще се повишават

Речните нива в цялата страна ще се повишаватТова съобщиха от Министерство на околната среда и водите.По данни и прогнози на Националния...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали